Geschiedenis

Geschiedenis

Even terug in de geschiedenis. Handboogverenigingen zijn ontstaan uit de vroegere schutterijen, nu onder de naam “de schut”. De schut was een klein legertje dat in dienst was van de kasteelheren en de orde moest bewaren en bescherming bieden aan de burgers.

Als wapens hadden zij zwaarden, lansen en de pijl en boog. Toen het buskruid zijn intrede deed, kwamen er geweren. Dus de pijl en boog werd daardoor vervangen als bewapening.

Toch waren er mensen in die tijd die de handboog een warm hart toe droegen en samen vanuit de schut met dit wapen gingen schieten. Dit in de vorm van wedstrijdsport.

Koning Willem II geeft zijn koningschap over aan zijn zoon koning Willem III met koningin Sophie. Deze organiseerde Koninklijke handboog schiet wedstrijden voor handboogschutterijen medio de 19e eeuw.

Koning Willem III ontving in het jaar 1850 een gouden medaille. Deze medaille werd hem aangeboden ten teken van zijn opperbeschermheerschap voor alle bestaande Nederlandse handboogschutterijen.

Handboog vereniging “de Vriendschap” Mierlo bestaat vanaf het jaar 1840 en was 1 van de verenigingen die ook aan deze medaille heeft bijgedragen en is op de schut na 1 van de oudste, zo niet de oudste, vereniging in Mierlo.

Uit kranten berichten van het jaar 1890, bij het vijftig jarig bestaan, was het in Mierlo een groot feest, dat op gesierd werd door handboogschutters uit alle windstreken. Deze liepen met muziek en hoog geplaatste, zoals de Burgemeester enz., in optocht via de kerk door het dorp, waar de burgerij hen met en groot applaus begroeten en begeleiden naar een groots opgezette handboogwedstrijd voor dit jubileum.

Na vele omzwervingen bij Mierlose cafés waar “De Vriendschap” als vereniging vertoefde, is hier twintig jaar geleden een einde aan gekomen. Schietterreinen achter de cafés werden omgebouwd tot zalen voor bruiloften en partijen, dus moest de handboogsport wijken.

Zo is er een eigen accommodatie ontstaan aan de Eikendreef 42, dit is een grote verandering in de handboog sport.

De handboogsport bestaat uit het schieten op 18 & 25 meter lange banen. Vroeger met houten bogen met houten pijlen, nu met moderne materialen zoals aluminium en carbon. Deze tak van sport is vroeger begonnen in het zuiden van Nederland waar ook de meeste handboogverenigingen gezeteld zijn.

“De Vriendschap” Mierlo heeft door de jaren heen ook heel wat schutters gehad die op hoog niveau hun prestatie`s neer gezet hebben op o.a. Nederlandse kampioenschappen in verschillen klassen bij de recurve (gewone boog). Ook zijn er schutters geweest die bij het Nederlandse team met buitenlandse schutters te maken kregen in de strijd voor het Europese kampioenschap. Met teams bestaande uit zes schutters zijn er in het verleden vele grote prijzen binnen gehaald.

Inmiddels is de handboogsport weer duidelijk aan het veranderen. Zo heb je de “indoor” op 18 meter, dit is een wedstrijd over 30 pijlen met drie pijlen in twee minuten per schutter per ronde. Deze discipline beoefenen wij ook sinds vijf jaar met bijzonder goede prestatie`s.

Ook de compound bogen zijn in snel tempo Nederland aan het veroveren. Om ook hier aan mee te kunnen doen is er vier jaar geleden een geheel nieuwe schietwand geïnstalleerd. Wij hebben dan ook een compound team weten klaar te stomen dat in de A klasse 2009 glansrijk kampioen werd op de “indoor”.

Dan is er nog het 3D schieten. Dit zijn buiten wedstrijden die in de bossen verschoten worden. Er worden kunstdieren van verschillende aart zoals bijv. een gorilla, een hert of een wild zwijn op verschillende afstanden van 10 tot 55 meter in het bos geplaatst. Zo heb je een parcours van dertig doelen over een afstand van wel zeven kilometer.

“De Vriendschap” was in het jaar 2008 de eerste vereniging van Nederland die samen met een vereniging uit Beek en Donk, hier in de bossen tussen Mierlo en Geldrop, het eerste door de Nederlandse Handboog Bond erkende Nederlands Kampioenschap organiseerde.

De handboogsport is niet zo`n bekende sport als voetbal of tennis. Om hier wat aandacht aan te geven zijn er bij onze vereniging promotie avonden om mensen kennis te laten maken met deze zeer mooie schietsport.

“De Vriendschap” hoopt nog altijd op een groeiend aantal leden die deze mooie concentratie sport gaan beoefenen. Onder toezicht van onze trainers, die met jaren lange ervaring onze opleidingen verzorgen, zien wij de toekomst met een gerust hart tegemoet.

Wil men meer weten over de handboogsport, dan is iedereen van harte welkom in onze accommodatie bij “de Vriendschap” in Mierlo.