3D Schieten

3D Schieten

Onbekend maakt onbemind ?

3D schieten is een vorm van handboogschieten die duidelijk afwijkt van de reguliere en wellicht beter bekende baan disciplines.
Het 3D schieten is een vorm die de laatste jaren sterk aan populariteit wint en het lijkt wel of het een nieuwe variant binnen de handboogsport is.

SONY DSC

Niets is echter minder waar.

Het 3D schieten is niets meer of minder dan de hedendaagse vorm van jagen met pijl en boog, dus eigenlijk de oudste vorm van handboogsport die je kunt bedenken.
Eeuwen geleden was het een noodzaak en om toch maar eten op de plank te krijgen was de boog daarbij een handig hulpmiddel.
Tegenwoordig ligt ons eten gelukkig gewoon in de winkel en zijn de dieren waarop geschoten wordt van kunststof.

Een 3D toernooi speelt zich in de regel buiten in de natuur af en duurt vaak een dag of zelfs een heel weekend. In een (meestal) bosrijke omgeving wordt een parcours uitgezet van zo’n 28 doelen, die bestaan uit kunststof dieren. De doelen zijn genummerd en de route naar het opvolgende doel wordt aangegeven met gekleurde lintjes.De uitdaging bij deze vorm van schieten is niet de afmeting van de doelen, deze zijn groot genoeg en op de baan niet te missen.
Door gebruik te maken van de natuurlijke hindernissen als takken, bladeren, bomen, sloten etc. , in combinatie met de verschillende afstanden waarop geschoten wordt is het 3D schieten vaak erg uitdagend.

Per doel heb je meestal drie pogingen om dit te raken, waarbij je beurt eindigt als het doel getroffen is of als je 3 maal mis geschoten hebt.De puntentelling die gehanteerd wordt is afhankelijk van het aantal schoten dat je nodig hebt en de plaats waar je het dier raakt.
Een treffer in de Kill zone, de plaats van hart en longen, levert 20 / 14 / 8 punten op, raak je het dier op een ander plaats levert dit 17 /11 / 5 punten op.Het hoogste aantal punten bij een eerste treffer en nul als het dier niet wordt geraakt.Een variatie is het Hunter doel, waarbij je slechts een poging mag wagen.

3D schieten brengt je op plaatsen in de natuur waar je normaal nooit komt. En dat het gehele jaar door, in alle weersomstandigheden. Zelfs de omgeving waar je al 100 keer gewandeld hebt ziet er plotseling heel anders uit. Respect voor de natuur is een vereiste, want het parcours loopt vaak dwars door de bossen en dus ook dwars door het leefgebied van de bosbewoners.

Een 3D wedstrijd kan in principe met alle type bogen en pijlen geschoten worden, maar wordt meestal geschoten met een traditionele boog en houten pijl, zonder richtmiddelen.

Het 3D schieten in wedstrijdvorm is al enige jaren een officiële discipline binnen de NHB.